המחקר שנערך באוניברסיטת פורסמות' והתפרסם ב-Proceedings of the National Academy of Sciences טוען שהמבט המדובר הוא תוצאה של אלפי שנים של ביות הכלב, מה ששינה בצורה רדיקלית את המבנה האנטומי של הגבות של הכלב ושאפשר לכלבים להביע יותר רגש בעזרת הפנים ובכך לשפר את התקשורת בינם לבין בעליהם.
במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר זאבים וכלבים שנמצאו בקרבת בני אדם וגילו כי שריר הגבה המדובר לא התפתח כמעט אצל זאבים, מה שמחזק את ההשערה שההבעה התפתחה בגלל שאנשים מוצאים אותה נעימה ומושכת. כך שלמעשה המבט הכלבלבי פותח במיוחד בשבילנו – בני האדם. לעיתים קרובות, כשכלבים מבחינים במבטו של אדם הם מרימים את שריר הגבה שלהם מה שגורם לעיניהם להראות גדולות יותר ובעלות מראה ילדותי. הם משתמשים בהבעה הזו כדי להפעיל את נטייתנו לטפל בילדים קטנים.
ג'וליאן קמינסקי, פסיכולוגית באוניברסיטת פורטסמות" שחתומה על המחקר טוענת ש"תנועת הגבות משחקת תפקיד גדול בתקשורת בין אנשים, אני עושה זאת גם עכשיו כשאני מדברת איתך, למרות שאתה לא יכול לראות אותי בשיחת הטלפון. ההמצאים מעידים שגבות רבות הבעה הם תוצאה של משיכה לא מודעת של הכלבים לבני האדם, מה שמשפיע על ביותם. נראה שההבעה הזו יוצרת רצון גדול אצל אנשים לטפל בהם. זה מעניק לכלב שמזיז יותר את הגבות יתרון על פני אחרים ומחזק את תכונת 'מבט הכלבלב' לדור הבא".
מחקר קודם של אותו צוות מלפני מספר שנים הראה שכלבים ששהו במקלט והרבו להשתמש בהבעה המדוברת, היו בעלי סיכויים טובים יותר למצוא מאמצים.