מאיפה הכסף? בית המשפט העליון דחה היום (רביעי) את הערעור שהגיש יאיר נתניהו נגד פסק הדין שחייב אותו לשלום סכום של 250 אלף שקלים והוצאות משפט בסך 30 אלף שקלים, לעורך אתר "וואלה!" לשעבר, אבי אלקלעי שתבע אותו על פרסום פוסטים נגדו ברשת.
בפוסטים שפרסם טען נתניהו כי אלקלעי הוא שתול של קרן וקסנר בתוך מערכת וואלה נגד אביו. בפסק הדין כתב השופט נעם סולברג בעקיצה ליאיר נתניהו, "סוף מעשה במחשבה תחילה".
ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו שיתף את מאות אלפי העוקבים ברשת את טענות עו"ד נגד הפסיקה השערורייתית לדבריו נגד בנו יאיר.
עו"ד אוריאל חור ניזרי שמייצג את בני יאיר:
״גזלו מיאיר נתניהו כ400 אלף ש״ח בעוול נוראי, בניגוד לחוק, ללא שניתנה לו הזכות לנהל הליך משפטי – בפעם ראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל בנסיבות שכאלה וכל זה על ״שייר״ בפייסבוק. pic.twitter.com/2iQFUXgG6e
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) November 17, 2022
עו"ד אוריאל חור ניזרי על הפסיקה השערורייתית נגד בני יאיר: ״גזלו מיאיר נתניהו כ-400,000 ש״ח בעוול נוראי, בניגוד לחוק, ללא שניתנה לו הזכות לנהל הליך משפטי – בפעם ראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל בנסיבות שכאלה וכל זה על ״שייר״ בפייסבוק.
בניגוד למקובל ובאופן תקדימי ופרסונאלי, יאיר נתניהו, חויב בתשלום אדיר על תביעת לשון הרע שאף אם הייתה נכונה (והיא לא), אינה שווה יותר מכמה עשרות אלפי שקלים בודדים, כל זאת תוך רמיסת זכויות יסוד ובחוסר סמכות.
תחילת הפרשה בשנת 2019, כשיאיר שיתף פוסט של אדם אחר בפייסבוק, שספק אם הוא לשון הרע (העניין מעולם לא התברר בהליך משפטי).
לאחר מכן ,הוגשה נגד יאיר תביעה. למרות שהתובע ידע שיאיר מיוצג ע"י עו"ד מסויים, הוא שלח את כתב התביעה אל משרד ראש הממשלה -ולא עדכן את העו״ד של יאי. כתב התביעה לא נמסר ליאיר ישירות, ולא באופן אישי כמתחייב, אלא נמסר לפקיד אלמוני במשרד ראש הממשלה, שיאיר אינו מכיר אותו.
יאיר מעולם לא ידע על כך שהוגשה נגדו תביעה. עד היום לא הוצג מעולם תצהיר ממי שמסר את התביעה לכאורה ובוודאי מעולם לא נחקר על כך כמתחייב בחוק בבית המשפט . עד היום, לא ברור כלל מי קיבל את התביעה, כאשר דבר אחד בטוח – יאיר לא קיבל אותה מעולם באופן אישי.
לאחר שעברו 60 יום מהגשת התביעה בניגוד לדין למשרד ראש הממשלה, יאיר מקבל באופן מפתיע פסק דין נגדו על סכום עתק של 250,000 שקל, ועוד לפני הוצאות משפט. פסק הדין נעשה באופן אוטומטי בעילה שיאיר לא הגיש כתב הגנה תוך 60 יום.
המועד להגשת כתב הגנה, הוא 60 יום מרגע שנמסרה התביעה כדין. כל הזמן, בבתי המשפט השונים ישנם איחורים כל הזמן בהגשת כתבי הגנה ובאופן כמעט אוטומטי בתי המשפט פוסקים פסקי דין "בהעדר הגנה", כי חלף המועד להגשת ההגנה ופסקי דין אלה בהעדר הגנה, מבוטלים באופן מידי עם בקשה לבטלם. רק במקרה של יאיר נתניהו, באופן חסר תקדים, לא בוטל פסק הדין.
יאיר מיד פנה לבית המשפט בבקשה לביטול פסק הדין, שכן לא היה משפט כלל. השופטת כוכבה לוי מבית המשפט השלום ת״א, מסרבת לעשות זאת – בפעם הראשונה בהיסטוריה – באופן קפקאי לחלוטין.
היא מסרבת לאפשר לו להגיש כתב הגנה – והותירה נגדו פסק דין בלי לאפשר לו לנהל משפט זכות בסיסית בכל מדינה דמוקרטית.
כך יאיר חויב לשלם סכום עתק, בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל בנסיבות שכאלה ובסכום שכזה, בסיטואציה הזויה ביותר וחמור מכל ללא שניתנה לו הזכות הבסיסית לנהל משפט.
חשוב לציין, שבכל מקרה, אסור היה לתת פסק דין נגד יאיר ללא ניהול הליך משפטי, שכן התביעה נגד יאיר לא הייתה נגדו בלבד, אלא נגד אדם נוסף (המפרסם של הפוסט), יחד ואף פעם לא לחוד, הנתבע הנוסף כן הגיש כתב הגנה. זאת אומרת, שאסור היה בכלל בנסיבות לתת פסק דין בלי לתת ליאיר את יומו בבית המשפט. בלי לנהל הליך משפטי – המינימום הנדרש.
חמור מכך, אף סכום התביעה הוא לא על סמך התביעה והוא למעשה סכום שלא מופיע בכתב התביעה אלא סכום שהוא המצאה של השופטת, דבר שאסור לשופטת לעשות. לשופטים מותר לפסוק רק על סמך מה שכתב התובע בתביעה.
כאילו שלא די באמור, אף במחוזי השופטת וכעת גם בעליון, סרבו לתת ליאיר את יומו בבית המשפט ופסקו לראשונה מקום המדינה סכום שהגיע כבר לכ – 400,000 ש"ח, על ״שייר״ בפייסבוק. גם לו היה מתנהל המשפט ויאיר היה מפסיד, לא היה נפסק סכום של מעל 20 אלף שח. מדובר פעם ראשונה בהיסטוריה בה הגיעו השופטים לסכום ההזוי של 250,000 ₪ , לפני הוצאות, וזה רק במקרה של יאיר נתניהו על שיתוף בפייסבוק.
כעת יש לקוות שבית המשפט העליון יעצור את העוול הנורא הזה. ישנו עוד ערעור על פסק הדין עצמו, שתלוי ועומד ויש לקוות שבית המשפט בסופו של יום יעשה את הדבר הבסיסי המגיע לכל אדם – ויאפשר ליאיר לקבל את יומו בבית המשפט״.